Kuchnia

Obiadowo

Chińskie pierożki Dim Sum z mieloną wołowiną, kolendrą i ...

Składniki (na 12-14 pierożków):

Ciasto:

200g mąki pszennej
150ml gorącej wody
łyżka oliwy lub oleju
płaska łyżeczka soli

Farsz:

200g mielonej wołowiny
pół marchewki
mały pęczek kolendry
2cm kawałek imbiru
łyżka sosu rybnego lub sojowego
pół łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
1 jajko + dodatkowo żółtko
pieprz

Sos:

płatki chilli
4 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki miodu lub szczypta cukru
łyżeczka oleju arachidowego (jeśli nie mamy może być oliwa z oliwek)
odrobina soku z cytryny dla złamania smaku

Zaczynamy od przygotowania ciasta, gdyż musi ono chwilę poleżeć w lodówce zanim zaczniemy je wałkować. Jako że będziemy zagniatać ciasto i dolewać wrzącą wodę, proponuję założyć rękawiczki lateksowe (albo i 2 pary) żeby się nie poparzyć.

Do miski przesiewamy sól razem z mąką. Po trochu dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Po drugiej porcji wody dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy aż ciasto stanie się plastyczne i uformuje się w zgrabną kulkę. Może okazać się, że nie będzie potrzebna cała woda. Wszystko zależy od umiejętności i tempa zagniatania. Jeśli ciasto jest plastyczne, a zostało nam trochę wody, to nie dolewamy na siłę.
Zawijamy kulkę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1h.



Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno startą marchew, imbir, posiekaną kolendrę i mieszamy. Dolewamy sos rybny, jajko, pieprz, przyprawę 5 smaków i raz jeszcze wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Jeśli masa wyjdzie nam "za luźna" (może się tak stać jeśli jajko było duże) możemy dosypać odrobinę bułki tartej, która zwiąże nasz farsz.



Wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy ciasto dość cienko, starając się uzyskać kształt jak najbardziej prostokątny.
Za pomocą noża odcinamy nierówne boki i tniemy ciasto na kwadraty o bokach mniej więcej 5x5cm (maksymalnie 6x6cm bo ciężko będzie większy pierożek włożyć na raz do ust).
Za pomocą pędzelka smarujemy brzegi kwadratów żółtkiem i na środku każdego kawałka kładziemy kopiastą łyżeczkę farszu.
Chwytamy ciasto za rogi i zwijamy je razem tworząc coś w rodzaju sakiewki. Odkładamy na bok, na fragment blatu oprószony mąką.



Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, płatki chilli, olej, pół łyżeczki soku z cytryny i całość mieszamy.





W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy po 3-4 pierożki, smażąc je przez minutę z jednej strony, po czym przewracamy, smażymy kolejną minutę i wyjmujemy na talerz.
Po obsmażeniu wszystkich, wkładamy kratkę do gotowania na parze (jeśli nie mamy to wrzucamy pierożki luzem do woka) dodajemy 120-130ml wody (bez kratki) a całą szklankę jeśli mamy kratkę.
Gotujemy pod przykryciem aż mięso w środku się ugotuje - około 8-10 minut w przypadku kratki i 3-4 bez kratki.



Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i zajadamy maczając w sosie.

http://smaczneinspiracje.blox.pl/2013/03/Chinskie-pierozki-Dim-Sum-z-mielona-wolowina.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation