Kuchnia

Obiadowo

Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie - MniamMniam.pl

2 piersi z kurczaka
śmietanka bardzo tłusta, najlepsza 40%
kawałek mozarelli (w zależności od uwielbienia)
sól pieprz
ewentualnie inne przyprawy do drobiu
Przygotowanie dania pierś z kurczaka pieczona w śmietanie

Reklama

Nastawić piekarnik na 190 stopni. Piersi z kurczaka dobrze umyć, położyć w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Posolić lekko i doprawić ewentualnie innymi przyprawami (jak kto lubi). Zalać śmietanką do więcej niż połowy piersi z kurczaka. Tak, aby wierzch piersi i troszkę był odkryty.
Piec około 20-25 minut (zależy jak grube sa te piersi). W trakcie pieczenia warto podlewać tym śmietanowym sosikiem co 10 minut, będzie bardziej smaczne.
Pokroić mozarellę w plastry. Położyć plastry na wierzchu piersi i piec do rozpuszczenia sera około 5 minut.

Podawać z ryżem Basmatii najlepiej i sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation