Kuchnia

Obiadowo

MIĘSNE GNIAZDKA Z JAJKIEM SADZONYM - Przepisy Joli

MIĘSNE GNIAZDKA Z JAJKIEM SADZONYM

Składniki:

350 g mięsa mielonego z szynki
5 jajek
czerstwa bułka
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 mała cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
olej do smażenia





Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Do miski włożyć mięso, wbić jedno jajko, wsypać łyżeczkę koperku, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę, wymieszać składniki na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformować 4 kotlety. W każdym kotlecie zrobić przy użyciu szklanki zagłębienie, dno szklanki należy zwilżyć wodą żeby mięso nie przywierało. Kotlety ostrożnie obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju do zarumienienia. Podsmażone kotlety przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. W zagłębienie na każdym kotlecie włożyć żółtko z odrobiną białka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Upieczone kotlety posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation