Kuchnia

Obiadowo

Moniki Smakołyki: Płaski chlebek z pieprzem zielonym

Składniki:

40 g świeżych drożdży,
550 g mąki pszennej typ 480,
½ łyżeczki cukru,
300 ml wody,
2 płaskie łyżeczki soli,
30 g pieprzu zielonego marynowanego (ok. 3 płaskie łyżki),
1 garść świeżej bazylii,
mąka do podsypania.





Przygotowanie:
Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy.

Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe).

Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką. Delikatnie spłaszczamy tak, aby się połączyły.
Ciasto nacinamy w kilku miejscach prostopadle do linii łączenia.

Pozostawiamy w temp. pokojowej do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pieczemy w 185°C ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation