Kuchnia

ryby i owoce morza

Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym

Jeden filet z dorsza o wadze 100 gramów ma ok. 80 kcal
Cały sos ma 220 kcal

Porcja dla jednej osoby
to 2 filety (200 gramów) i połowa sosu - 270 kcal

Składniki dla 2-3 osób:
* 5 filetów z dorsza ze skórą (kupiłam w Lidlu)
* sól, pieprz cytrynowy

Filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym

Składniki na sos:
* opakowanie świeżego liściastego szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* biała część pora
* sól, pieprz kolorowy,
* łyżka oliwy
* 4 czubate łyżki śmietany 12%

1. Białą część pora kroimy wzdłóż, i w cienkie paseczki. Szklimy na oliwie.
2. Dodajemy szpinak i wyciśnięty czosnek. Solimy.
3. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 minuty. Co jakiś czas mieszamy.
4. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem.
5. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie kładziemy dorsza skórą do góry. Naczynie przykrywamy pokrywką i stawiamy na maluteńkim ogniu. Dusimy 10 minut.
6. Po tym czasie rybę bardzo delikatnie należy przewrócić na drugą stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation