Kuchnia

ryby i owoce morza

Łosoś w miodowo-sojowej marynacie z salsą z mango i truskawek

Składniki:
ok. 1 kg filetu z łososia
sól
sok z ok. 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego

ponadto:
ok. 12 truskawek
1 duże dojrzałe mango
roszponka

Łososia podzielić na porcje. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Truskawki i mango obrać. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wymieszać i odłożyć w miseczce w chłodnym miejscu.
Miód wymieszać dokładnie z sosem sojowym. W razie konieczności delikatnie i leciutko podgrzać do momentu rozpuszczenia się miodu.
Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oleju. Łososia smarować miodem i sosem sojowym i smażyć z obydwu stron na małym ogniu.
Podawać na roszponce z salsą owocową z mango i truskawek.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation