Kuchnia

kuchnia

Smażony ser jak z Czech

Smażony ser jak z Czech
plastry sera edamskiego
3 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia
dodatki:
frytki
sos tatarski



Ser edamski pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Nie mogą być za cienkie, bo rozpłyną się w gorącym oleju. Jajka wymieszać z solą i pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Ser panierować najpierw w jajku, potem w bułce, czynność powtórzyć 3 razy dzięki czemu będziemy mieć pewność, że odpowiednio gruba panierka uchroni ser przed zbyt szybkim rozpuszczeniem się w oleju. Następnie ser włożyć na 10 minut do zamrażalnika, co również zapobiegnie topieniu się sera.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie smażyć plastry sera po 2 minuty z każdej strony do zrumienienia panierki. Jeśli zobaczymy, że bokami ser zaczyna lekko wypływać nie oznacza, że jest wystarczająco gotowy. Podać z frytkami i sosem tatarskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation