Kuchnia

słodkości

Kostka królowej – bez pieczenia

Kostka królowej - nie lubię pączków


Choć dookoła roi się od przepisów na wyśmienite pączki,

na moim blogu takiego nie będzie, z prozaicznego powodu - nie lubię pączków.

Może to jakieś wynaturzenie, ale zawsze gdy mam alternatywę kremówka-pączek, wybiorę to pierwsze.

Tak już mam i koniec, ale tradycję tłustoczwartkową jak najbardziej zachowuję.

Jutro będą u mnie faworki.

Za to dzisiaj przepis na ciasto z kategorii "bez pieczenia",

na bazie herbatników i delikatnego kremu budyniowego.

Ostatnią warstwę stanowi mascarpone z nutellą.





Składniki:

duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej





Wykonanie:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.

Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation