Kuchnia

słodkości

Galaretkowe ptasie mleczko

•duży, przynajmniej półlitrowy, jogurt naturalny
•i kilka galaretek różnych kolorów.

Każdą z galaretek należy rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Do jednej z galaretek dodać 125ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego i zmiksować. Kolorową masę wylać na blachę do pieczenia lub do dużego płaskiego naczynia i odstawić do lodówki. Gdy stężeje, wylać na nią kolejną warstę masy przygotowanej w ten sam sposób. Itd.

Kiedy wszystkie warstwy stężeją, pokroić ptasie mleczko w dowolny sposób.


Ja miałam galaretki tylko w jednym kolorze, ale za to dwa smaki jogurtu . Wybrałam więc 2 galaretki truskawkowe, a trzecią – kakaową - szybko zrobiłam sama: w 250ml wrzątku rozpuściłam 2 łyżeczki żelatyny spożywczej, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżeczki cukru. Kakao dość różni się w zależnosci od producenta, więc można delikatnie zmienić ilość cukru i kakao- galaretka powinna być słodka i intensywnie kakaowa.


Do galaretek truskawkowych dodałam jogurt truskawkowy, do kakaowej- naturalny. Całość wylałam do naczynia żaroodpornego wielkosci około 35 x 25 cm i pokroiłam w prostokąty podobne rozmiarami do kostek “sklepowego” ptasiego mleczka.


Smacznego!

http://pysznapasja.wordpress.com/2012/03/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation