Kuchnia

ciasta marchewkowe

Marchewiak

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ubite szklanki drobno startej marchwi
1 łyżeczka cynamonu
krem:
1 kostka masła (200g)
9 łyżek cukru pudru
1 szklanka zsiadłego mleka
dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady (lub polewa do ciasta)
3 łyżki wiórek kokosowych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej i nadal miksując stopniowo dosypujemy mąkę i wiórki marchewki. Dużą prostokątną formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem drewnianą kulą do ucierania. Dodajemy po łyżce zsiadłe mleko. Ucieramy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto kroimy na dwa placki i przekładamy kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przez podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation