Kuchnia

ciasta marchewkowe

Ciasto z marchewką i orzechami

2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2/3 szklanki cukru (użyłam brązowego)
220g startych marchewek
1 ¼ szklanki posiekanych mieszanych orzechów (dałam tylko włoskie)
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dobrze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać marchewkę, orzechy, skórkę cytrynową, a potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszając, połączyć z marchewkową masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli po wbiciu wykałaczki w środek, po wyjęciu pozostanie ona czysta (gdyby tak nie było, nakryć ciasto folią i pozostawić w piekarniku jeszcze przez około 15 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation