Kuchnia

ciasta marchewkowe

PIERNIK MARCHEWKOWY SLODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM:

Składniki:
50g cukru + 3-4 łyżki wody na karmel
100g masła/margaryny
200g cukru
4 jajka ( osobno żółtka i białka)
500g mąki pszennej
opakowanie proszku do pieczenia ( 15g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników ( dałam dwie)
500g marchewki startej na drobnych oczkach
skórka starta z 1 pomarańczy


Wykonanie:
zaczynamy od przygotowania karmelu , do rondla wsypujemy cukier, gdy się zrumieni i całkowicie roztopi dodajemy do niego wodę, mieszamy aż uzyskamy płynny karmel, odstawiamy do ostygnięcia
masło ucieramy do białości ,partiami dodajemy cukier oraz kolejno żółtka
następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników, karmel, startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy , miksujemy
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy
ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja ciasto piekłam z połowy składników i użyłam formy 22x12cm )
piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C około 50-60 minut do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation