Kuchnia

ciasta marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE POD SEROWĄ PIERZYNKĄ


Składniki na ciasto:

• 1,5 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• Pół łyżeczki soli
• 1 szklanka cukru brązowego
• 2/3 szklanki oleju
• 3 jajka
• 1 szklanka otartej na tarce o grubych oczkach marchewki
• 1/2 szklanki soku ananasowego (może być pomarańczowy)
• cukier waniliowy
• 1 łyżka skórki pomarańczowej
• Cukier waniliowy
• Ok. 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich


Wykonanie:

1. Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
2. Stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i solą. Miksuj.
3. Wlej olej i sok. Miksuj.
4. Na koniec dodaj marchew, cynamon i orzechy. Wymieszaj.
5. Przelej masę do natłuszczonej formy (ja piekłam w standardowej prostokątnej).
6. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
7. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

Składniki na masę serową:

• 2 łyżki masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 12 dkg serka śmietankowego (u mnie Philadelphia)
• Cukier waniliowy
• Kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy


Wykonanie:

1. Zmiksuj wszystkie składniki na masę. Będzie ona mieć konsystencję bardziej polewy niż standardowej masy.
2. Polej masą ciasto.

http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2011/11/ciasto-marchewkowe-pod-serowa-pierzynka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation