Kuchnia
sałatki
SAŁATKA Zpulpecikami
Chipsy z szynki
100 g szynki szwarcwaldzkiej
Pulpeciki
450 g mięsa mielonego z szynki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
1 szczypta chili w proszku
starta skórka z 2 cytryn, sparzonych, wyszorowanych
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cebulki dymki, posiekane
1 pęczek szczypiorku dymki, umyty, pokrojony
1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
sól
pieprz
około 2-3 łyżek bułki tartej
Sałatka
250 g świeżego szpinaku, umytego, wysuszonego
1 duża cebula czerwona, pokrojona w piórka
6 mandarynek, sparzonych, wyszorowanych, obranych, podzielonych na kawałki
niewielka ilość oliwy z oliwek (do polania sałatki)
Sos miodowy z curry
4 łyżki miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1,5 łyżeczki curry w proszku
sok z 1/2 cytryny
blachę
pergamin
drugą mniejszą blachę
moździerz
tarkę
naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
Chipsy z szynki
Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np. mniejszą blachą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
Pulpeciki
Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, starty imbir, chilli w proszku. Startą skórkę z cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz ze szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
Sałatka
Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
Sos miodowy z curry
Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny. Całość mieszamy.
Sos winegret
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma listkami kolendry.
MA==