Kuchnia

BEZ GLUTENU

Turecki budyń z ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra
ugotowany ryż 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
daktyle kilka sztuk
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki
cynamon, kardamon szczypta

Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, daktyle i przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation