Kuchnia

słodkości2

KEKS CZEKOLADOWY.

Ciasto (na keksówkę o długości ok. 25 cm):

* 130 g gorzkiej czekolady (pokrojonej)
* 190 g mąki
* 20 g cacao
* 5 g drożdży w proszku
* 4 jajka
* 200 g cukru pudru
* 100 g roztopionego i ostudzonego masła
* 1 łyżka rumu
* 150g śmietanki 36%

Polewa:

* 150 g gorzkiej czekolady
* 5-6 łyżek śmietanki 36 %

Mąkę mieszamy z cacao, drożdżami i cukrem. Jajka mieszamy z alkoholem i dodajemy do składników sypkich. Ubijamy mikserem, dodajemy masło i śmietankę. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką keksówki i wkładamy je na 2 godziny do lodówki. Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto już przestygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mieszamy aż utworzą jednolitą masę. Nakładamy na ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation