Kuchnia

Dekorowanie ciast

Rainbow cake, tęczowy tort
Tęczowe biszkopty
Składniki:

3 duże jaja
1/3 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej(jeśli macie wagę to 75g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej(30g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
barwniki spożywcze*

/ składniki na dwa blaty o średnicy 21cm, do przygotowania tortu potrzeba 6, więc musicie zrobić 3 razy takie porcje/
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując wlać żółtka i dobrze je rozprowadzić.
Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie równe porcje, do każdej dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
Przelać do foremek i piec w 180ºC przez ok. 20 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.**
Przygotować pozostałe blaty w ten sam sposób.

Cały krem jogurtowy z tego przepisu. - użyłem 800g*** jogurtu i 500ml śmietany kremówki.
Dodatkowo:

poncz z 2/3 szklanki wody oraz soku z całej dużej limonki
perełki cukrowe do ozdoby


Całkowicie wystudzone blaty(w kolejności fioletowy-niebieski-zielony-żółty-pomarańczowy-czerowny), nasączać ponczem i przykładać kremem. Boki i górę ozdobić szprycą oraz cukrowymi perełkami.
Schłodzić całą noc w lodówce.
* - jeśli używacie tych w proszku będzie potrzeba troszkę, jeśli w płynie możliwe, że będzie trzeba dodać go więcej
** - proponuję używać jednorazowych foremek do pieczenia(zdecydowanie ułatwia to życie ;) ), ale jeśli tak jak ja ich nie macie, ale dysponujecie dwoma 21cm tortownicami nie musicie czekać, aż blaty całkowicie wystygną przed wyjęciem ich z formy. Ja robiłem tak, że gdy jedne się upiekły dopiero zabierałem się za robienie kolejnej porcji ciasta dzięki temu upieczone biszkopty lekko przestygły przed wyciągnięciem z formy, a ubita piana z białek nie opadła.
*** - jest to waga przed odsączeniem
**** - przepis na tort pochodzi z tej strony, ale musiałem go przerobić na dopasowany do mnie ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation