Kuchnia

KUCHNIA PRZE.

Sałatka śledziowa z koprem włoskim, jabłkiem i selerem naciowym
z pestkami dyni


Składniki
4 porcje:

220 g (3 sztuki) filetów śledziowych w oleju a'la Matjas
2 łodygi selera naciowego
1 mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pestek dyni (najlepiej prażonych)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka miodu

Opcjonalnie:

około 2 łyżek majonezu
namoczone rodzynki



Przygotowanie

Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1 cm kawałki. Selera naciowego drobno posiekać, najlepiej razem z listkami. Koper włoski pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Wszystko włożyć do jednej większej miski lub salaterki.
Dodać pestki dyni, szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę wymieszać z octem oraz miodem, dodać do sałatki i wymieszać. Opcjonalnie możemy dodać namoczone rodzynki oraz majonez (najlepiej sprawdzić na małej porcji sałatki czy będzie nam smakowała).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation