Inne

ulubione

Tiramisu
Składniki:

700g sera mascarpone
4 duże jaja
szklanka mocnego espresso
2 paczki(ok. 250g) podłużnych biszkoptów ladyfingers
10 łyżek cukru
szczypta soli
50ml Amaretto
gorzkie kakao
Żółtka oddzielić od białek, umieścić w szklanej misce. Dodać 5 łyżek cukru i całość postawić nad kąpielą wodną(tj. w rondelku zagotować wodę, postawić na niej miskę z żółtkami tak aby nie dotykała ona gotującej się wody, a jedynie ocieplała ją unosząca się para). Ubijać za pomocą miksera ok. 3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty, aż żółtka staną się gęste, jasne i bardzo puszyste.
Do tak przygotowanych żółtek dodać ser, połączyć za pomocą miksera na niskich obrotach.

Białka przełożyć do czystej miseczki, dodać szczyptę soli, 2 łyżki cukru i podobnie jak żółtka ubijać nad parą wodną.
Lśniącą i gęstą pianę z białek dodać do masy z sera i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Kawę, likier, łyżkę kakao i 3 łyżki cukru wymieszać do połączenia się składników.
Biszkopty maczać w tak przygotowanym ponczu po ok. 10 sekund(zbierając wilgoć bardzo szybko, a nie mogą być bardzo rozmoczone) i układać w naczyniu.
Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy serowej, obficie oprószamy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów, masę serową i kakao.
Całość schładzamy w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc aby warstwy dobrze się zsiadły.

Przed podaniem ponownie obsypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation