Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babka czekoladowo-dyniowa/ Chocolate and pumpkin cake
220 g dobrej czekolady
170 g masla niesolonego
3 jajka
270 g jasnego cukru muscovado
250 ml zimnej wody
3 lyzeczki aromatu waniliowego albo ekstraktu waniliowego
290 g maki pszennej
3 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g potartej dyni albo pulpy z dyni
125 g posiekanych orzechow pekana/ orzechow wloskich/ suszonych bananow i rodzynek
cukier puder do posypania ciasta albo przygotowujemy icing ze skladnikow ponizej:

275 g cukru pudru
15 ml rumu
100 ml slodkiej smietanki kremowki


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Forme do babki lekko natluszczamy, nastepnie wysypujemy niewielka iloscia kaszki manny. Jezeli pieczemy w formie prostokatnej, jak jest wg oryginalnego przepisu, wyscielamy ja papierem do pieczenia.

Czekolade i maslo siekamy na kostke i wkladamy do garnuszka o mocnym dnie. Rozpuszczamy oba skladniki podgrzewajac na srednim ogniu po czym zdejmujemy z palnika.

Jajka ubijamy mikserem az zwieksza objetosc. Powoli, nadal miksujac, dodajemy do nich cukier i nadal miksujemy na najwyzszych obrotach przez kilka minut. Nastepnie laczymy z masa czekoladowo-maslana, rowniez za pomoca miksera. Do masy wlewamy bardzo powoli wode i aromat albo ekstrakt waniliowy. Ciasto bedzie rzadkie na tym etapie. Przesiewamy, nad naczyniem z ciastem, maka z proszkiem do pieczenia i miksujemy do polaczenia skladnikow. Wrzucamy orzechy (ewentualnie bakalie) i laczymy wszystko z potarta dynia albo z pulpa z dyni. Miksujemy krotko. Wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy forme do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy ok. 60 minut. Warto sprawdzic patyczkiem pod koniec pieczenia.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy icingiem.

Przygotowanie icingu:
Ubijamy smietanke z cukrem pudrem i laczymy z rumem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation