Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Rosyjskie Pierożki, które zrobiły wśród znajomych furorę. Mięciutkie, delikatne i bardzo wciągające. Najpierw podjadane z blachy, jeszcze gorąca, a kiedy wystygły - wyjadanie z miski bez opamiętania. Odrobinę pracochłonne, ale na prawdę warte poświęconego im czasu :)
Ciasto:
* 600 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 180 g śmietany 18%
* 80 g maślanki
* 180 g oleju
Farsz:
* 3 nogi z kurczaka
* 1 duża marchewka
* 1 mała pietruszka
* 300 g pieczarek
* 1 pęczek szczypiorku
* sól
* pieprz
Wierzch pierożków:
* 1 jajko
* 2 łyżki mleka
* mak
Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.
Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.
Świetne są i jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika i na drugi dzień, zimne do szklaneczki gorącego barszczyku.
Smacznego :)czone pierożki - Gotuję, bo lubię
MA==