Kuchnia

kuchnia

Mini-pizze z cukinii: smaczna, zdrowa przekąska! [PRZEPIS] | Codziennie Fit

Składniki
2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
1 kulka sera mozarella,
0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation