Kuchnia

kuchnia

PIECZONKI Z OGNISKA WEDŁUG STRZECHY POLSKIEJ


Składniki na 8-10 osób
- garnek 5 litrowy:
ok. 3 kg ziemniaków,
0,5 - 0,75 kg cebuli ,
0,5 - 0,75 kg wędzonego boczku,
1-1,5 kg kiełbasy,
główka kapusty białej,
ok.5 plastrów słoniny,
sól i pieprz do smaku.

Obieramy ziemniaki i kroimy w centymetrowej grubości talarki. Obieramy cebule i kroimy w krążki. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę. Zarówno cebulę jak i boczek i kiełbasę można podsmażyć wcześniej na patelni i gdy nie lubimy zbyt dużo tłuszczu lub chcemy aby danie było niezbyt tłuste, po podsmażeniu w/w składników odlewamy wytopiony tłuszcz.

Garnek do pieczonek wykładamy folią aluminiową, następnie ścianki garnka wykładamy słoniną i na następnie liśćmi kapusty ( może być ich więcej lub mniej ). Na to warstwami układamy ziemniaki , cebulę, boczek i kiełbasę . Solimy i pieprzymy. Następnie znowu powtarzamy warstwy: ziemniaki, cebula, boczek, kiełbasa , sól, pieprz.
A na samą górę wykładamy znowu liście kapusty, a pod pokrywkę wykładamy folię aluminiową i zamykamy szczelnie garnek pokrywką dokręcając ją do garnka. Najlepiej aby garnek do pieczonek był dość solidnie ubity i wypełniony po brzegi składnikami.
Jeśli ktoś lubi tonacje słodkości można dodać pokrojone w słupki 2 marchewki lub kalarepę. Jeśli ktoś jest bardzo mięsożerny można na samą górę ułożyć trzy kotlety wieprzowe z karczku. Modyfikować można dowolnie, bo o smakach się nie dyskutuje.
Rozpalamy bezpieczne ognisko i na rozpalone drewna wkładamy gar z pieczonkami. Ogień nie może być za duży aby nam się nie spaliły pieczonki i nie może też być za mały aby nam się dobrze upiekły. Czas pieczenia na ogniu to równo 1 godzina. Po około 15-20 minutach przez specjalny otworek w wieczku garnka zacznie wydobywać się para ze wspaniałymi zapachami.
A po godzinie pieczenia zdejmujemy z ognia , otwieramy garnek i rozpoczyna się uczta.
Dobrze schłodzone piwo i czego więcej nam trzeba ?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation