Kuchnia

kuchnia

Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:
- ok. 500g brokuł
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 2 szczypty cukru
*na sos
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
2. Paprykę, pomidory, ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
3. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.
4. Do miski wlewamy jogurt, majonez, dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier puder i dokładnie mieszamy.
5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo następujące składniki: różyczki brokułu, ser feta, polewamy połową sosu, następnie dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy słonecznikiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation