Kuchnia

kuchnia

Ciasto Monte

Biszkopt:

3 jajka,
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju rzepakowego.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mleczny krem:

500ml mleka,
100g mąki pszennej,
100g cukru,
100g białej czekolady,
200g masła,
szczypta soli.

W 200ml mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko, stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Dodać szczyptę soli oraz połamaną na kawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Czekoladowy krem:

400 ml śmietanki 30%,
100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,
100g orzechów laskowych (użyłam Helio).

Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny. Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation