Kuchnia

Małe co nie co!

Makowiec

Potrzebujemy:

Ciasto:
500 g mąka pszenna
100 g masło
150 g cukier
3 szt żółtka
250 ml mleko
cukier wanilinowy
sól

Masa makowa:
250 g mak
120 g cukier
20 g masło
2 łyżki miód
cukier wanilinowy
1 białko jajka
30 g rodzynki
30 g migdały
30 g skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
1. Masa makowa:
Opłukany mak, zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mak, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię lub brandy waniliowe, rodzynki, posiekane obrane migdały i miód. Smażyć cały czas mieszając. Połączyć bakalie ze zmieloną masą makową. Białko ubić na sztywno, wymieszać z masą, odstawić do przestudzenia.
2. Ciasto:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką, dodać do 1/3 mąki, ¼ letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przygotować w misce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do mąki, dodać rozczyn, szczyptę soli i mleko (nie wlewamy od razu całego mleka, zostawiamy ok. 50 ml). Ciasto drożdżowe wyrabiać do momentu, kiedy będzie odstawać od ręki i miski. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za gęste dolać resztę mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką, wyłożyć na nie masę makową, rozsmarować ją. Zwinąć ciasto, włożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut – gdy wykałaczka włożona w ciasto po wyjęciu jest sucha można już wyjmować ciasto. Lekko schłodzić, wyjąć z foremki. Można polukrować, posypać bakaliami lub polać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation