Kuchnia

śledziki na różne sposoby

… wigilijny śledź w korzennych przyprawach … | Medycyna naturalna, nasze zdrowie, fizyczność i duchowość
Składniki:

300 g Śledzi matias
1 jabłko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka musztardy
Garść rodzynek
2 łyżeczki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej (3 ziarenka ziela angielskiego, 4 goździki, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 kurkumy)
100 ml oleju
2 liście laurowe
500 ml kefiru

1. Śledzie w płatach zamocz w wodzie i zostaw na 2 godziny, w między czasie wymień wodę.
2. Śledzia dokładnie wypłucz oraz zalej go kefirem i zostaw na kolejne 12 godzin.
3. Namoczonego śledzia dokładnie umyj i osusz.
4. Obierz jabłko oraz pokrój w kostkę, w między czasie zalej rodzynki wrzątkiem i zostaw je na 10 min.

5. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z musztardą i miodem. Dodaj olej oraz przyprawę korzenna (wszystkie składniki potrzebne do jej zrobienia zetrzyj w moździerzu) – pamiętaj wystarczą 2 łyżki! Cały sos dopraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj sos z jabłkami i pokrojonymi na połówki rodzynkami (odsączonymi)
7. Śledzie pokrój w paski 4-5 cm. Delikatnie wszystko wymieszaj, dodaj liść laurowy oraz zostaw na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation