Kuchnia

wigilijne przepisy

Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą | Lawendowy Dom
Piernik świąteczny z czekoladą

150 g masła

100 g miodu

150 g czekolady gorzkiej

4 łyżki przyprawy piernikowej

4 jajka

50 g cukru trzcinowego

125 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:

200 g powideł śliwkowych

do dekoracji:

150 ml śmietany 30 %

150 g czekolady gorzkiej

łyżka masła

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnka włożyć masło, wlać miód i wsypać połamaną czekoladę. Dodać przyprawę piernikową.
Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą, ale uważać, żeby masa się nie zagotowała. Gdy masa będzie gładka, zdjąć garnek z ognia, wstawić do miski z zimną wodą i przestudzić.
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą, białą masę.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie stopniowo przesiewać do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając, Na koniec dodać stopniowo masę czekoladową.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.
Wystudzone na kratce ciasto przekroić i przełożyć powidłami.
Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się połączą, zestawić z ognia, dodać masło, dokładnie wymieszać.
Powstałą polewą udekorować piernik i pozostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation