Kuchnia

wigilijne przepisy

Wigilijna kutia


Składniki:


25 dag łuskanej pszenicy
35 dag maku
20 dag cukru
2 łyżki miodu
10 dag rodzynek
5 dag migdałów
5 dag orzechów laskowych
5 dag daktyli i fig
1 mały pojemnik jogurtu naturalnego (śmietanki)


Sposób przygotowania:

Pszenicę (specjalnie łuskaną na kutię dostaniemy na bazarze) zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka (ok. godziny), ale nie rozgotowana. Należy uważać, żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzącą wodą, chwilę gotujemy, odcedzamy na sitku ewentualnie wyłożonym gazą i przepuszczamy razem z cukrem przez maszynkę od mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę (nie należy dawać jej zbyt dużo). Całość rozrabiamy jogurtem. Gotową kutię wkładamy do salaterki i przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation