Kuchnia
Kulinaria
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami:
Składniki (na 8 porcji, forma o średnicy 27 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
1 małe jajko
szczypta soli
Nadzienie:
150 g szpinaku (użyłam mrożonego)
1 pierś z kurczaka
ok. 6 suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło do smażenia
Masa jajeczna:
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 12%
ok. 3 łyżek startego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko oraz sól oraz stopniowo dodawać ciepłe mleko. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może być klejące. Jeżeli ciasto będzie za twarde, to można dodać jeszcze mleka, a jeżeli za rzadkie, to dodajemy mąki. Ciasto wyrobić, aż do dokładnego połączenia się składników, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanym mąką stole i wyłożyć na wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty. Ciasto delikatnie docisnąć do formy, żeby nie było pęcherzyków powietrza i ponakłuwać widelcem, żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło.
Ciasto piec 10 minut w temp. 2000 C.
Następnie przygotowujemy farsz do tarty. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż szpinak będzie gotowy. Odparować, żeby nie było za dużo wody.
Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Wrzucić do szpinaku. Żeby nie brudzić dużej ilości naczyń, ja odsuwam po prostu na bok szpinak i smażę kurczaka na patelni razem ze szpinakiem. Wszystko razem mieszamy, zestawiamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Farsz wykładamy na podpieczoną tartę. Jajka mieszamy ze śmietanką, serem i przyprawami i wylewamy na tartę.
Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 200 C.
MA==