Kuchnia

Kulinaria

Tartaletki z konfiturą cebulową, jabłkami i serem cheddar super na piknik
składniki na kruche ciasto:

250g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soli
95g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
95g masła
3-4 łyżki zimnej wody
składniki na konfiturę cebulową z wędzonymi śliwkami:

1kg cebuli czerwonej
125ml czerwonego wina wytrawnego
25ml octu balsamicznego
25ml oliwy z oliwek
25g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
2-4 łyżki miodu
8 śliwek wędzonych, dużych
czarny pieprz i sól
oraz:

125ml śmietanki kremówki
2 żółtka
1 jabłko, duże (najlepiej kwaskowate)
150-200g sera cheddar
tymianek
czarny pieprz i sól
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać i dodać zimny smalczyk oraz masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by tłuszcz połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 45-60 minut. Foremki na tartaletki** posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Schłodzić 3-4h lub najlepiej całą noc.



Przygotować konfiturę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W dużym garnku rozgrzać smalczyk i oliwę. Dodać cebulę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić 25-30 minut. Po tym czasie wlać wino czerwone, ocet balsamiczny, miód, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz czarny pieprz i sól do smaku. Konfiturę podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie i będzie szklista (~30-45 minut). Spróbować i ew. doprawić. Ostudzić.

W miseczce wymieszać śmietankę z żółtkami, dodać pieprz i szczyptę soli. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki. Na schłodzonych spodach układać po kilka plasterków jabłka, wlać po 2-3 łyżki śmietankowej mieszanki, nakryć grubą warstwą konfitury z cebuli (konfitury zostało mi 3-4 łyżki), posypać startym serem i listkami świeżego tymianku. Piec 30-40 minut w 175st.C, najlepiej z grzaniem od dołu. Podawać na ciepło lub w temp. pokojowej.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

**8 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation