Kuchnia

Kulinaria

Tarta z karmelizowaną marchewką
Potrzebujesz

6 arkuszy ciasta filo
8 małych marchewek
1 średni pasternak
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 gałązki tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
garść orzeszków pinii


Pesto z natki marchewki
4 łyżki tartego parmezanu
2 garstki listek natki, łodyżek nie używamy!
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki orzeszków pinii
sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 180 st.
Marchewki i pasternak obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a pasternak na cztery części. Dusić na rozgrzanym maśle przez 15 minut.

Do blendera włożyć wszystkie składniki na pesto i zmiksować.


Formę wyłożyć papierem do pieczenia i arkuszami ciasta filo. Wysmarować pesto i ułożyć marchewki z pasternakiem. Doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem, kminkiem, kardamonem i pieprzem cayenne. Skropić miodem i octem balsamicznym, na koniec posypać orzeszkami pinii. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation