Święta i uroczystości

Moje Boże Narodzenie

Makowiec last minute | Kwestia Smaku

Komentarze

Ana Bela 8 lat temu
Najlepszy jest po kilku dniach,jak smaki się wzajemnie przenikną.Jest sprawdzony i niezawodny,Szybki i pyszny.
Można dodać zapach migdałowy do ciasta,a na wierzch zamiast mlecznej gorzką czekoladę(1-2 tabliczki) rozpuszczoną w 2 łyżkach kremówki i grubo posmarować wierzch.Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni-poezja.
Można go upiec na niezawodnym cieście kruchym z tego przepisu:
40 dag mąki pszennej,20 dag mąki krupczatki,30 dag masła 82%,4 żółtka,szczypta soli.20 dag cukru,1 łyża kwaśnej śmietany,c. wanilinowy
Mąki wymieszać z cukrami,solą i posiekać z masłem na owsiankę,potem rozetrzeć szybko palcami,by mąka połączyła się z masłem.Wbić żółtka,dodać śmietanę i szybko zagnieść.To jest podwójna porcja ciasta na dużą blachę z piekarnika,do tortownicy wystarczy pół. Jest idealne,jako spód do jabłecznika i innych ciast,np,serników,kruche i pyszne,można je aromatyzować olejkiem lub startą skórką z cytrusów,ale samo z siebie jest tak maślanie pyszne,że w większości wypadków nie trzeba tego robić.Schłodzić,podzielić na pół ,ew. zamrozić i przed użyciem zetrzeć na tarce jako spód.
Jeśli chcemy resztę ciasta użyć w formie kruszonki,to wybraną porcję ciasta,na ogół 1/4 posiekać dużym nożem na stolnicy razem z c.trzcinowym i bułką tartą.Tą mieszanką posypać wierzch wybranego ciasta i zapiec-rewelacyjnie kruche i karmelowe w smaku,można dodać cynamon i imbir na jabłka w jabłeczniku,będzie jaszcze lepsze,a do samych jabłek startych na dużych oczkach dodać tylko skórkę z cytryny-2-3 szczypty takiej startej i zasypanej cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation