Kuchnia

mięso

Casserole z cytrynowym kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą

Proste danie jednogarnkowe. Idealny obiad dla całej rodziny
Składniki, 2 duże lub 4 średnie porcje:

• 4 udka kurczaka, każde po 150 g - 200 g
• 1 łyżka oliwy
• 4 średnie ziemniaki
• 2 małe cebule
• 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
• 1 filiżanka intensywnego bulionu drobiowego
• 1/2 małej cytryny pokrojonej na 2 - 3 cm kawałki

Marynata:
• 1,5 łyżki oliwy
• sok z połówki małej cytryny
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 1/2 łyżeczki płatków chilli (można pominąć w wersji dla dzieci)
• 1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w "ósemki". Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty.
Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation