Inne

Niezdrowe jedzenie

kawa rozpuszczalna


KAWA ROZPUSZCZALNA to typowy napój z gatunku FAST FOOD.

W kawach rozpuszczalnych występują sztuczne barwniki, emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze, a nawet utwardzone oleje roślinne.
W procesie przetwarzania kawa traci swoje najcenniejsze właściwości. Nie zawiera prawie żadnych antyoksydantów.

Najgorsza jednak jest OCHRATOKSYNA, trucizna produkowana przez pleśń.

OCHRATOKSYNA działa rakotwórczo, zakłóca czynności nerek,
powoduje wady rozwoju płodu, a nawet uszkodzenia układu nerwowego. W Polsce przepisy dopuszczają maksymalną zawartość tej substancji na poziomie 10 miligramów na kilogram kawy, podczas gdy w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 miligramów.

* jutro post z zawartością OCHRATOKSYNY w poszczególnych kawach z półek sklepowych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation