Kuchnia

Przez żołądek do serca

Beziki z czekoladą
Składniki, 8 sztuk:

• 2 duże białka jajka
• 1/2 łyżeczki octu winnego
• 110 g brązowego cukru

Masa:

• 100 ml śmietanki kremówki
• 110 g ciemnej czekolady deserowej

Dodatki: truskawki w cukrze






Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 130 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Ubijam białka z octem, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Dodaję po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.
Dwiema łyżkami nakładam masę na przygotowaną blachę, formując 16 pojedynczych bezików.
Piekę przez 2-3 godziny na złoty kolor, aż będą suche i chrupiące.
Zostawiam do ostygnięcia na blachach. Delikatnie zdejmuję z papieru.
Masa: Podgrzewam śmietankę, zdejmuję z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodaję drobno posiekaną czekoladę i mieszam do czasu aż cała czekolada się rozpuści. Studzę i masą przekładam bezy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation