Kuchnia

Przez żołądek do serca

Sałatka z gruszką, szynką i pleśniowym serem
porcja dla 2 osób

1 duża gruszka
6 plasterków szynki dojrzewającej, np. schwartzwaldzkiej lub parmeńskiej
ser pleśniowy
rukola
garść orzechów włoskich
sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
Gruszkę pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę podziel jeszcze na 3 części – łącznie potrzebujesz 12 kawałków. Ser również podziel na 12 równych kawałków. Plasterki szynki przekrój wzdłuż na pół. Orzechy włoskie posiekaj grubo lub rozkrusz w placach. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie oliwę, ocet i miód, aż powstanie gładka emulsja.
Na dnie talerza wyłóż garść liści rukoli. Każdy kawałek gruszki zawiń w pół plasterka szynki i układaj na rukoli na przemian z kawałkami sera. Sałatkę posyp orzechami i skrop sosem, posól i popieprz do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Dodatek szynki i sera sprawia, że ta sałatka jest sycąca, a jeśli towarzyszy jej dodatkowo kromka pieczywa, to staje się dobrym, samodzielnym posiłkiem, idealnym na lunch czy kolację.
Nie każdy lubi ser pleśniowy i rukolę, ale w tej sałatce naprawdę świetnie się uzupełniają z resztą składników. Oczywiście możesz użyć ulubionego miksu sałat, ale polecam najpierw spróbować takiej wersji – ja także kiedyś nie przepadałam za rukolą, a jednak się do niej przekonałam. Z kolei jeśli chodzi o ser, to użyłam takiego, który ma zarówno pleśń białą (z wierzchu) i niebieską (przerosty w środku). Równie dobry będzie łagodny brie lub camembert, albo ostrzejsze: gorgonzola, lazur czy roquefort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation