Kuchnia

Przez żołądek do serca

Czosnkowy ziemniak z piekarnika, przepis-klik w zdjęcie

Składniki: (na 5 porcji)
5 dorodnych ziemniaków
2 łyżki oliwy
szczypta mielonej słodkiej papryki
sól
10-14 ząbków czosnku

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Myjemy, osuszamy i nacinamy ziemniaki w poprzek, tworząc talarki, jednak nie przecinamy do końca. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy je oliwą, a w miejscach przecięć wkładamy pokrojony w plasterki czosnek - im więcej, tym lepiej. Posypujemy solą i słodką papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1h 20 min. Pamiętamy o tym, aby sprawdzić ziemniaki po godzinie, bowiem czas pieczenia zależy od ich wielkości. Czosnkowe ziemniaki gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation