Kuchnia

LizkaWKuchni

OSZUKANE GOŁĄBKI
SKŁADNIKI:

- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 500 g kapusty pekińskiej
- 1 torebka ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek, zioła (do smaku)

SOS:
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml wody
- sól, pieprz do smaku


- kilka łyżek mąki do obtoczenia
- olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Ryż ugotować na półtwardo i odstawić do wystygnięcia. kapustę poszatkować drobno. Wszystkie składniki dodać do mięsa. Doprawić solą pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrobić na gładką masę. Formujemy gołąbki obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron.Przekładamy do naczynia.

SOS:Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Przygotowanym sosem zalewamy gołabki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° na 40 min.
SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation