Kuchnia

Przepisy

łopatka wieprzowa
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
2,5 łyżki sosu sojowego (japońskiego)
mąka pszenna pełnoziarnista (do panierki i zagęszczenia sosu)
olej rzepakowy (do smażenia)
PRZYPRAWY:
mały pęczek świeżego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do rosołu np. podlaskiej
0,5 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku

1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Łopatkę dzielimy na kawałki, rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa, oprószamy mąką pszenną pełnoziarnistą i podsmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Usmażone kawałki łopatki zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do rosołu oraz tymianek i zagotowujemy.

Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju, szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek.

Natkę pietruszki siekamy, a marchewkę i paprykę kroimy w kostkę.

Wszystkie pokrojone warzywa oraz zeszkloną cebulkę i czosnek dodajemy do gotującego się mięsa wraz z małym pęczkiem oregano, który związujemy nitką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż kawałki łopatki będą odpowiednio miękkie.

Na sam koniec wyciągamy związany pęczek oregano, sos doprawiamy japońskim sosem sojowym, czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagęszczamy łyżeczką mąki pełnoziarnistej (część sosu odlewamy, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, dodajemy z powrotem do całości i zagotowujemy).

Łopatkę w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Sos świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation