Kuchnia

Zdrowe jedzenie

Batoniki owsiane z orzechami i owocami:
Składniki:
2,5 kubka płatków owsianych
4 dojrzałe banany
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
garść żurawin
garść rodzynek
garść ulubionych orzechów w moim przypadku włoskie
pół torebki dmuchanego ryżu

Przepis:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, banany łamiemy na mniejsze kawałki i mieszamy rękami aż powstanie masa, ale owoce się nie rozpadną. Można też blenderem, ale wtedy owoce i orzechy na koniec. Przekładamy to foremek, powinno być nie za wysokie, jak nie macie silikonowych to zwykłe wyłóżcie papierem. Wstawiamy na 35 min do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni lub na noc do lodówki. Rano kroimy w batoniki jeśli mamy ochotę, lub odkrajamy sobie po kawałku jak ciasto. Ja tu owinęłam każdy batonik osobno bo niosłam je dla przyjaciół do szkoły. Pyszna przekąska na podwieczorek lub II śniadanie. Bardzo przyspiesza metabolizm.

ps. często robię ten przepis również ze startą marchwią, ale wtedy już trzeba upiec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation