Kuchnia

Zdrowe jedzenie

29.4.17
5 przepisów na zdrowe śniadania i przekąski
DIETA, KULINARIA, NA SŁODKO, PRZEKĄSKI
przepisy na zdrowe śniadania, fit przepisy
Więcej wolnego czasu w domu zachęciło mnie do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań nowych smaków. Szukając pomysłów na zdrowe i smaczne śniadania i przekąski, odkryłam naprawdę wiele świetnych przepisów! Miło zaskoczyła mnie kuchnia roślinna, która wcześniej kojarzyła mi się przede wszystkim z mnóstwem dziwnych i trudno dostępnych składników. A tu proszę, przepisy mogą być proste w wykonaniu, ze składników, które mam w lodówce.


PASZTET Z KALAFIORA
pasztet z kalafiora
Dobry pasztet bez mięsa? To nie może się udać! A jednak, kalafiorowy pasztet wyszedł naprawdę smaczny. Przepis znajdziecie na blogu Jadłonomia. Składniki są łatwo dostępne (bazą pasztetu jest kalafior i kasza jaglana), a przygotowanie bardzo proste. Kalafiorowy pasztet świetnie nadaje się do kanapek, ale spokojnie sprawdzi się też solo. Ja najbardziej lubię go w towarzystwie chrzanu. Koniecznie wypróbujcie.


PLACKI OWSIANE Z TWAROŻKIEM
placuszki owsiane z twarożkiem
Mój hit na śniadanie. Przepis podawałam we wpisie z marcowymi odkryciami. Do plackowej masy dorzucam czasami też rodzynki. Aktualnie zjadam je najczęściej w towarzystwie masy twarożkowej z truskawkami lub borówkami. Placki są błyskawiczne w przygotowaniu i sycą na długo. Bez problemów spakujecie je też do pojemniczka i zabierzecie do pracy/szkoły jako drugie śniadanie.


JAGLANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Do przygotowania dwóch sporych porcji używam 6ciu łyżek dobrze wypłukanej kaszy jaglanej (dzięki płukaniu w gorącej wodzie pozbywamy się charakterystycznej dla tej kaszy goryczki) i gotuję w niewielkiej ilości wody (tyle, by przykryła w garnku kaszę).

Gdy kasza wchłonie część wody dodaję 150 ml mleczka kokosowego i gotuję do czasu aż kasza zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń. Do gotowania można wykorzystać zwykłe mleko, ale mi o wiele bardziej smakuje wersja kokosowa.

Następnie dodaję 2 łyżki masła orzechowego* i jednego dużego, dojrzałego banana (dobrze rozgniecionego widelcem) plus opcjonalnie kilka pokrojonych orzechów lub drobnych rodzynek. Wszystko dokładnie mieszam. Na wierzch dodaję pokrojone owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation