Kuchnia

Zdrowe jedzenie

Ciasto bananowo-malinowe (dietetyczne)
Składniki:

1,5 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju kokosowego
1 jajko
2 łyżki cynamonu
3 bardzo dojrzałe banany
świeże maliny

Przepis: Rozgrzewam piekarnik na 180 stopni. Do dużej miski wrzucam pokrojone banany, a następnie jeszcze rozdrabniam je widelcem. Wsypuję mąkę, sodę, proszek i cynamon oraz wbijam jajko. Zaczynam mieszać. Dodaję olej kokosowy (warto go nieco rozpuścić przed dodaniem, wystarczy postawić w ciepłym miejscu). Wszystko mieszam blenderem na jednolitą masę, ale jestem pewna że ostatecznie bez blendera też da radę to wymieszać. Na koniec dodaję świeże maliny (uwaga! nie polecam mrożonych gdyż mogą nam zbyt rozwodnić ciasto) i mieszam dość delikatnie, chociaż i tak niektóre z nich się w tej masie rozpadną, ale to nic. Następnie całość przekładam do siliconowej formy, na wierzch układam jeszcze kilka malin i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 50 min.Po upływie tego czasu, wyjmuję formę i po około 10 min wyjmuję z niej ciasto i przekładam na deskę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation