Kuchnia

pyszne ciasta i torty

Składniki:

Biszkopty makowe:
15 białek
1,5 szklanki cukru
9 łyżek oleju
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki suchego maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
300 g truskawek
200 g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
50 g wiórek kokosowych
1 galaretka truskawkowa

Masa jagodowa:
200 g jagód
200 g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
50 g wiórek kokosowych
1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych

Mus truskawkowy:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation