Kuchnia

pyszne ciasta i torty

COOKIE DOUGH BILLIONAIRE BARS.

Na blaszkę ok. 20 x 20 cm
Kruchy spód:
1/3 kostki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
Ucieramy masło z cukrem. Powinno to zająć około 2 minut. Dodajemy wanilię, oraz mąkę przesianą z solą. Ucieramy, aż uzyskamy konsystencję lepkiej kruszonki. Wciskamy ją w dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach – na złoto. Po upieczeniu najlepiej zostawić je w formie.

Masa ciasteczkowa:
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej drobno czekolady
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka

Podobnie, jak spód – masło ucieramy dokładnie z cukrami. Dodajemy wanilię, sól, mleko oraz mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wystarczy wmieszać czekoladę. Rozsmarowujemy na podpieczonym, ostudzonym (ważne!) spodzie. Odstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki.

Karmel:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki masła lub margaryny
Mleko wlewamy do garnuszka z grubym dnem, najlepiej teflonowego. Dodajemy masło i podgrzewamy na małym gazie. Początkowo nie musimy mieszać cały czas, ale masa po kilku minutach zacznie gęstnieć i ciemnieć – wtedy zaczynamy mieszać cały czas – łapka trochę boli, ale nie chcemy przypalenizny. Po około 15-20 minutach lekko ostudzoną masę rozsmarowujemy na masie ciasteczkowej i wyrównujemy. Zostawiamy do ostudzenia.
Polewa:
120 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
Czekoladę i masło umieszczamy w garnuszku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej polewy. Odczekujemy chwilę i tężejącą polewamy wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation