Kuchnia

mniammniam

Burgery z buraków i fasoli

500 g buraków upieczonych w skórce

200 g ugotowanej czerwonej fasoli

pęczek natki pietruszki

3 łyżki oleju

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

150 g platków owsianych

80 g uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika

bułka tarta (lub kasza kukurydziana) do panierowania

olej do smażenia

dodatkowo:

300 g marchewki

2 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

100 g fety

50 g jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

Zmiksować buraki i fasolę na papkę. Dodać posiekaną natkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, i rostarty z solą czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie szklista, następnie dodać roztarte w moździerzu nasiona kolendry i paprykę. Wymieszać przyprawy z cebulą i przełożyć do miski z burakami i fasolą. Do miski wsypać też platki, i słonecznik. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 20 minut, żeby platki lekko zmiękły i scaliy masę. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce lub kaszy kukurydzianej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Marchewkę zetrzeć na tarce z małycmi oczkami, doprawić olejem i sokiem z cytryny. Fetę zmiskować z jogurtem i czosnkiem. Burgery podawać w bułce z dodatkiem marchewki i sosu z fety. Świetnie smakują też bez pieczywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation