Kuchnia

nowa kuchnia

Moje Dietetyczne Fanaberie: Zaskakująco pyszna i lekka frittata

Frittata z serkiem wiejskim, kalafiorem i brokułami

2 jajka
3 łyżki serka wiejskiego light
150 g kalafiora i brokułów - pół na pół
1 łyżka konserwowej kukurydzy
1 łyżka otrębów pszennych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 duże ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka soli




Różyczki kalafiora i brokułów gotujemy w osolonej wodzie (3/4 łyżeczki soli).
Kalafior wrzucamy do gotującej się wody i dopiero po 5 minutach dodajemy brokuły,
następnie razem gotujemy jeszcze 5 minut i odcedzamy.

W między czasie do miski wbijamy jajka, które roztrzepujemy lekko wcześniej dodając
przyprawy, resztę soli i przecier pomidorowy.
Następnie dodajemy lekko przestudzone, ugotowane warzywa, serek wiejski, kukurydzę,
otręby oraz wciskamy czosnek i całość raz jeszcze mieszamy.

Gotową masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub formy silikonowej
(użyłam foremki o średnicy 15 cm).

Frittatę pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut (na ostatnie pięć minut pieczenia
możemy włączyć termoobieg).



Z powodzeniem można przekroić na 4 części i konsumować niczym pizzę - czyli "paluchami" ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation