Kuchnia

nowa kuchnia

Łącki przekładaniec - myTaste.pl

Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao.
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów grubo krojonych;
5 jajek;
1 szklanka cukru kryształu;
1 łyżka płynnego miodu;
1 łyżka czubata mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180oC przez około 30 minut.
Składniki na krem:
0,5 l mleka;
1 szklanka cukru kryształu;
5 żółtek;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
2 łyżki mąki pszennej;
300 g masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu.
Dodatkowo:
500 g suszonych śliwek bez pestek;
Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation