Kuchnia

nowa kuchnia

Muffiny z orzechami.

Składniki:
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
- 125 g mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ płaskiej łyżeczki cynamonu
- 60 cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypki
- 3 pełne łyżki płynnego miodu
- 30 ml jogurtu
- 65 ml oleju roślinnego
- 1 duże jajko
- 40 g orzechów laskowych

Przygotowanie:
W misce utrzeć jajko z cukrem, następnie dodać miód, jogurt i olej. Do powstałej masy dodawać kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jedną łyżeczkę cynamonu. Na końcu dodać połowę posiekanych orzechów i pokrojone w kosteczkę jabłko. Z pozostałych orzechów, dwóch łyżek cukru trzcinowego i ½ łyżeczki cynamonu przygotować posypkę.
Powstałą masę przełożyć do blaszki wyłożonej papilotkami i posypać posypką. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z blaszki i przestudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation