Kuchnia

Obiadowo

9 sztuk o średnicy 22 cm:
* mąka pszenna- 2 pełne szklanki
* gorąca woda- 160 ml
* oliwa z oliwek- 3 łyżki
* sól- 1/3 łyżeczki
* wilgotna ściereczka bawełniana

Mąkę wyrobić z gorącą wodą (zagotowana i odstawiona na 1 minutę), oliwą i solą na gładkie i elastyczne ciasto (im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym lepiej).
Dokładnie przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10 minut.
Kolejno ciasto podzielić na 8 części, z czego każdą należy rozwałkować (ciasto jest prawie przeźroczyste) na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu- nie martwcie się jak piękne koło Wam nie wychodzi, ja wykrawam z pomocą talerza, dzięki któremu moja tortilla jest idealnie okrągła.
Nie wyrzucajcie też resztek ciasta, z nich wyjdzie 1 tortilla więcej :)
Smażyć na rozgrzanej patelni, a kiedy placek zacznie 'bąbelkować' i podnosić się, to znak, że czas obrócić na drugą stronę.
Każdy usmażony placek odkładać na talerz/deskę, jeden na drugim, przykrywając wilgotną ściereczką (zmoczoną i wyciśniętą).
Przechowywać zawinięte w folię.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation